Andrei Oșanu învață oamenii să zâmbească în pași de dans – “Dacă descoperi calea potrivită pentru tine, oricare ar fi aceea, poți să zâmbești în fiecare zi!”
La o primă evaluare, Andrei Oșanu este un om ușor de trecut cu vederea. Dar când începe să danseze, totul la el se transformă. Mimica, gestica, atitudinea, starea de spirit – toate laolaltă construiesc un personaj cu totul și cu totul carismatic, care atrage și motivează prin pași de dans. Căci Andrei Oșanu este, de fapt, un instructor de zumba, ca atâția alții, însă prin felul în care ia dansul foarte în serios, trăind efectiv muzica, el devine un individ aparte, capabil să anime mulțimi întregi și să le determine să se sincronizeze pe note muzicale și… pe zâmbete. La cursurile de zumba pe care Andrei le organizează la Roșiorii de Vede, toate fetele zâmbesc din tot sufletul și toate mărturisesc, cu mâna pe inimă, că în timpul dansului, dar și multă vreme după aceea, ele nu se mai gândesc la grijile lor cotidiene și nu mai au tendința de a dramatiza. Ceea ce, trebuie s-o recunoaștem, nu e puțin lucru. L-am văzut pe Andrei dansând în numeroase rânduri și, la rândul nostru, am constatat faptul că buna dispoziție pe care el o experimentează în timpul dansului este contagioasă. Așa că putem spune, fără teama de a greși, că Andrei Oșanu învață oamenii să zâmbească în pași de dans. Ceea ce știu, însă, foarte puțini, e faptul că Andrei este, de fapt, un absolvent de Drept, care n-a avut, până acum aproximativ șapte ani, o pasiune pentru sport. Însă, un eveniment nefericit petrecut în familia sa, imediat după terminarea Facultății de Drept, l-a determinat să abordeze o altă viziune asupra propriei existențe și să încerce să-și schimbe viața prin sport. Căci el a intuit că viața e prea scurtă ca să nu zâmbești în fiecare secundă din tot sufletul. Și exact asta le învață Andrei pe toate cursantele sale, din ce în ce mai numeroase în întreaga țară. De altfel, el organizează anual la Cheile Grădiștei un eveniment unic la nivel național, eveniment care adună oameni din întreaga lume pentru a dansa. Și asta îl face pe Andrei un om foarte fericit: faptul că știe că el singur poate aduce zâmbetul pe buzele a sute de oameni în numai câteva ore de dans…
Reporter: În primul rând, aș fi foarte curioasă să aflu ce te-a purtat către dans…
Andrei Oșanu: N-am dansat niciodată până acum șapte ani. La botezul fiului meu nu știam să dansez și nu cred că am simțit vreodată o chemare către asta. Dar, la un moment dat, mi s-a părut foarte atractivă perspectiva de a face zumba. Mi-a arătat cineva treaba asta cu zumba pe Youtube, mi-a plăcut fantastic ideea, pentru că presupunea nu doar mișcări de dans, ci și distracție. Iar mie mi-a plăcut să mă distrez…
R: Am văzut asta și am remarcat că ai o foarte bună dispozție în timp ce dansezi. E o stare de spirit care te caracterizează sau apare doar în clipele în care trăiești muzica?
A.O. Eu sunt exact genul de om căruia îi place să râdă, să se bucure de viață, să se distreze. Așa sunt eu în general și dacă reușesc să-i determin și pe alții să se simtă bine, atunci buna dispoziție pe care tu ai remarcat-o devine și mai accentuată. Și îți spun sincer că totul a început în clipa în care o doamnă, care mi-era cursantă la un curs de spinning în Vâlcea, m-a întrebat de ce nu fac zumba. Și nici măcar nu știam atunci ce înseamnă asta. Mi-a explicat că e un fel de dans și reacția mea a fost: “Doamne iartă-mă, eu nu știu să dansez!” Asta se întâmpla acum șapte ani. N-am luat în seamă sugestia ei și, la ceva vreme după, m-a întrebat iar dacă m-am uitat să văd ce înseamnă Zumba. I-am spus că nu și a insistat să ne uităm atunci pe Youtube, ca să îmi arate. Mi s-a părut fantastic ce-am văzut și m-am apucat, de unul singur să învăț pașii pe Youtube. N-am avut instructor, n-am avut niciun fel de sprijin, am făcut asta de unul singur. Aveam o sală de fitness și am început cu niște cliente, care și-au dorit să încerce asta. Trecuseră doar trei luni de când repetam singur. Așa că am făcut o clasă cu ele. Aveam o sală de 30 de metri pătrați în Vâlcea. n prima zi am avut 15 fete care au răspuns invitației mele, a doua zi n-am mai avut loc în sală, așa că a trebuit să închiriez o sală mai mare. În prima săptămână ne-am descurcat în sala aceea, însă din a doua săptămână a fost iar nevoie să caut o sală și mai mare. Așa am ajuns să închiriez o sală de festivități într-o școală și am ajuns să am zilnic o clasă cu 90 de fete, de luni până sâmbătă. Eu, care habar n-aveam să dansez, ajunsesem să învăț pe alții să danseze. Și asta mi s-a părut extraordinar…
R. Ce cauți tu în Teleorman?
A.O. Povestea din Teleorman e simplă. În luna ianuarie a acestui an m-a contactat Harita, pentru că i-a plăcut ce-a văzut pe Facebook și m-a întrebat dacă n-aș dori să susțin niște cursuri și în Roșiorii de Vede. Eu fac Zumba în București, în Brezoi, în Călimănești, în Drăgășani, în Vâlcea și merg la evenimente private în toată țara și chiar și în alte țări, dacă sunt invitat. Mi s-a spus că se poate coagula și aici, la Roșiori, o clasă de Zumba, le-a plăcut foarte mult, așa că din luna ianuarie fac Zumba și la Roșiori de două ori pe săptămână.
R. Și cum merge activitatea în Roșiori? Ai cursante suficiente, merită efortul pe care îl faci?
A.O. Am două cursuri pe săptămână, așa cum ți-am spus, marți și duminică. Categoric că îmi place ce fac, așa că merită efortul. Sunt vreo 20, 25 de fete la cursurile mele din Roșiori și sper să fie din ce în ce mai multe, pentru că e foarte plăcut să practici zumba.
R. Dar cum poți coordona o clasă de 90 de persoane?
A.O. Eu fac în fiecare an un eveniment, se numește Fitness Groove și are loc la Cheile Grădiștei, în Brașov. Acolo am minim 350 – 400 persoane și îi coordonez pe toți. Sunt singurul organizator, îi aduc din toată lumea, deci nu te gândi că e vorba numai de români. Dar dansul e un limbaj universal. Ăla e evenimentul meu, îl fac o dată pe an, în rest îmi văd de cursurile mele prin țară. Zumba e un dance fitness, care determină în primul rând scăderea greutății corporale a celui care îl practică, numai că la Zumba chiar slăbești fără să îți dai seama. Pentru că, de fapt, la Zumba te distrezi. Deci îți îmbunătățește, în primul rând, starea de spirit. Ăsta e, după mine, primul avantaj, că mental se schimbă tot. Te simți mult mai bine, uiți de toate grijile, uiți de tot și, în același timp, arzi o grămadă de calorii.
R. Acesta este motivul pentru care tu zâmbești tot timpul?
A.O. Da, eu sunt fericit tot timpul. Și noaptea când mă trezești, zâmbesc.
R. Ai spus că dansul nu te-a atras de la început. Ce ai făcut inițial sau ce ți-ai dorit inițial să faci?
A.O. Eu am terminat Dreptul, chiar când am terminat facultatea, am avut un necaz în familie, pentru că atunci a murit tatăl meu. Pentru că nu am găsit puterea să continui pe linia asta, am făcut o sală de fitness și de acolo a început pasiunea pentru sport, o pasiune pe care nu mi-am bănuit-o până destul de târziu. Dar mă bucur că mi-am găsit calea în cele din urmă, căci așa se întâmplă de obicei în viață: drumul se deschide singur în fața noastră. Totul e să fim deschiși și să-l vedem. Pentru că, iată, dacă descoperi calea potrivită pentru tine, oricare ar fi aceea, poți să zâmbești în fiecare zi!